Speke Bay Lodge Ltd. - Verleden en toekomst

Speke Bay Lodge Ltd werd opgericht in 1992, en kreeg een Certificate of Approval toegewezen door het Investment Promotion Centre van Tanzania (later veranderd in het Tanzania Investment Centre). Voorheen werd het aangekochte terrein gedeeltelijk gebruikt voor landbouw, de rest lag braak. De omgeving heeft savannevegetatie, maar er stonden nauwelijks bomen meer. We zijn begonnen met het gebied te ontwikkelen door bomen te planten en de moerassen te draineren. Door de rest van het land met rust te laten, heeft de oorspronkelijke vegetatie zich kunnen herstellen.

We zijn met bouwen begonnen in 1995. Faciliteiten zoals stromend water en elektriciteit ontbraken. Nadat we de omstandigheden en mogelijkheden bestudeerd hadden, kozen we ervoor om geheel in eigen behoeften te kunnen voorzien, zowel in het beheer als in de bouw van de Lodge. We besloten om mensen uit de omgeving te trainen, en om onze eigen elektriciteits- en watervoorziening, werkplaatsen en machines op te zetten. Hout werd versgezaagd gekocht, gedroogd en geschaafd. Om beton te maken, moesten we rotsen in kleine stukjes hakken, zand uit de rivier halen en vervolgens zeven en wassen. Elk cementblok werd, met behulp van een kleine pers, met de hand gemaakt. Eerst werden de hoofdgebouwen neergezet (bar, restaurant, lounge en keuken), die geopend werden in 1997. Als accommodatie gebruikten we 9 safaritenten, onder een A-frame, bedekt met gras. Ze hebben gemeenschappelijke douches en toiletten. Daarna hebben we 8 bungalows gebouwd en overal verbeteringen aangebracht, gebaseerd op onze groeiende ervaring en op het advies van onze klanten. Omdat we onze Lodge perfect onderhouden, constant verbeteren en doorontwikkelen, houden we de bouwvakkers in dienst.
In onze volgende fase gaan we een zwembad bouwen aan de rand van het meer. Het klimaat is ideaal om te zwemmen en het meer is zeer uitnodigend, maar we raden zwemmen af vanwege het bilharzia gevaar, zoals in al het stilstaand water in Afrika. Verder willen we er 6 tot 8 bungalows bijbouwen om aan de groeiende vraag te voldoen. Groter willen we niet worden om de aandacht voor onze gasten te waarborgen.
Daarnaast zijn we bezig van ons terrein een beschermd natuurgebied te maken. Langs het meer bestaat er namelijk nauwelijks meer een origineel ecosysteem, omdat alles gebruikt wordt voor landbouw. We willen een golfbaan aanleggen om het aanbod van activiteiten te vergroten. Ook de golfbaan laten we zoveel mogelijk harmoniƫren met de omliggende savanne.